Pelkopotilaat Rovaniemi

Hammashoitopelko on varsin yleistä, sillä noin viidennes suomalaisista aikuisista pelkää hammashoitoa jonkin verran. Kuuntelevalla hammaslääkärillä ja hammashoitajalla on tärkeä rooli hammashoitopelosta kärsivän potilaan auttamisessa.

Pelon torjunnassa olemme kiinnittäneet erityistä huomiota toimintatapoihimme. Työn luonteeseen kuuluu jatkuva pelon huomioiminen, potilaan käyttäytymisen seuranta ja hänen pelkojensa ymmärtäminen. Empaattinen suhtautuminen potilaaseen ja se, että hoitohuoneessa vallitsee rauhallinen ja kiireetön tunnelma auttavat hoitotilanteessa. Hammaslääkäri ei kiellä eikä vähättele potilaan omaa näkemystä ja kokemusta pelosta. Meillä potilas tuntee, että hän tulee kuulluksi ja ymmärretyksi. Kerromme potilaalle ennen hoidon aloittamista tutkimuksesta ja hoidoista sekä niiden kokonaiskestosta ja annamme väliaikatietoja jäljellä olevasta ajantarpeesta. Hammaslääkäri antaa hoidon aikana väliaikatietoja, mikä helpottaa oloa. Puheen tarkoituksena on luoda turvallista ilmapiiriä, jolloin potilas ei koe olevansa yksin pelkonsa kanssa.

Pelon hallintaan liittyy myös muita mahdollisuuksia. Opetamme potilasta rentouttamaan kehoaan hengittämällä rauhallisesti sisään ja ulos sekä välttämään lihastensa jännittämistä. Pelkopotilaalle on tyypillistä hengityksen pidättäminen ja koko kehon lihasten jännittäminen. Voimme opettaa myös mielen rentouttamista, jolloin kehotamme häntä ajattelemaan muuta kuin hammashoitoa, esimerkiksi keskittämään ajatukset johonkin hänelle mieluisaan, positiiviseen asiaan.

Voimme antaa pelkopotilaalle neuvoja, miten hän voi itse hallita hoitoon saapumista ja hoitotapahtumaa.  Hoitotuolissa makaaminen voi aiheuttaa pelkopotilaalle tunteen, että hän on ”avuttomassa ja alistetussa” tilanteessa, jota on vaikea kauan kestää. Tällöin voimme sopia, että potilaalla on mahdollisuus keskeyttää hoito esimerkiksi kättään nostamalla.

Esilääkkeiden käytön tärkein syy pelkopotilaiden hoidossa on heidän rauhoittamisensa ja pelon tunteen vähentäminen. Lääke tulisi ottaa vain tuntia ennen hoidon alkua, jolloin lääkkeen vaikutus on tehokkaimmillaan toimenpiteen aikana.

Joskus hammashoitopelko voi olla niin voimakas, että nukutushoito on selkein ja suositeltavin tapa suorittaa hammashoito.

Suusalongissa sinua palvelee

Raija Hakola, HLL

Hammaslääkäri, yrittäjä

raija.hakola@suusalonki.fi

Puh. 040 487 8747

Johannes Ruotanen, HLL

Hammaslääkäri

Puh. 040 487 8747

Markus Aihkio os. Kallunki, HLL

Hammaslääkäri

markus.aihkio@suusalonki.fi

Puh. 040 487 8757

Tervetuloa Suusalonkiin

Voit varata ajan helposti nettiajanvarauksen kautta. Voit myös soittaa hammashoitolan aukioloaikana numeroon 040 487 8747 tai 040 487 8757.

Siirry nettiajanvaraukseen